Miksi Andy Warholin julisteet puhuttelevat vielä nykyäänkin?

Andy Warhol eli vuosina 1928-1987, mutta hänen julistetaiteensa puhuttelee vielä nykyäänkin. Tähän on monia syitä, joista kerromme tässä artikkelissa.

Andy Warholin tärkeimpiä maalauksia

Andy Warhol oli erityisen tuottelias taiteilija. Onkin melko vaikeaa nostaa esiin hänen teostensa joukosta hänen tärkeimpiä maalauksiaan, mutta ainakin hänen Marilyn Monroe -teoksensa on saanut paljon huomiota ja runsaasti kiitosta. Tässä teoksessa Marilyn Monroe on kuvattu käyttäen eri värejä, yksittäisiä kuvia ja sarjoja. Teos pohjautuu Niagara-elokuvasta tehtyyn mainoskuvaan.

Muita taiteilijan merkittäviä maalauksia ovat esimerkiksi Coca Cola Bottles (210) vuodelta 1962, Thirteen Most Wanted Men vuodelta 1962, Elvis-sarja vuosilta 1962-1963, Blue Liz as Cleopatra vuodelta 1963, Suicide vuodelta 1963, Jackie vuodelta 1964, Laatikkosarja vuodelta 1964, Flowers vuodelta 1964, Mao vuodelta 1972, Skull vuodelta 1976, Hammer and Sickle vuodelta 1976, Last Supper vuodelta 1986 ja Omakuva vuodelta 1986.

On merkillepantavaa, että monet taiteilijan teoksista lukeutuvat alan kalleimpiin, sillä monista on maksettu jopa kymmenien miljoonien eurojen ostohinta. Esimerkiksi Silver Car Crash (Double Disaster) -niminen vuonna 1963 valmistunut maalaus sai hintalapukseen huimat 105 miljoonaa dollaria vuonna 2013 pidetyssä huutokaupassa. Jo tämä on osoitus siitä, kuinka paljon Andy Warholin maalaukset puhuttelevat nykykatsojia ja kuinka haluttuja hänen maalauksensa ovat!

Kantaaottavuus puree

Nykymaailma on eittämättä melkoisessa myllerryksessä ja juuri tämä on lienee yksi syy siihen, minkä vuoksi Andy Warholin teokset tuntuvat nykypäivänäkin niin kovin ajankohtaisilta. Andy Warhol nimittäin uskaltaa erottautua massasta ja heittää auktoriteetit romukoppaan. Hänen tyyliään voisi kuvata jopa anarkistiseksi ja tällainen tyyli puree nykyajan taiteen ystäviin. On tärkeää, että taide ottaa kantaa ja tarjoaa inspiraation lähteitä – ja juuri tähän tarpeeseen Andy Warholin taide pystyy vastaamaan jopa monien nykytaiteilijoiden taidetta paremmin.

Andy Warholin omintakeinen tyyli ja nöyristelemättömyys on jotakin aivan ainutlaatuista ja hänen valitsemansa teemat kestävät hyvin aikaa. Esimerkiksi Marilyn Monroe ja Elvis Presley nauttivat ikonisesta asemastaan vielä nykypäivänäkin – aivan samoin kuin heistä teoksensa maalannut Andy Warholkin. On mielenkiintoista katsella esimerkiksi ikonista Marilynia Andy Warholin näkökulmasta käsin!