Lapsia kannattaa kannustaa luomaan taidetta!

Ihminen on yleensä luovimmillaan juurikin lapsena. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää kannustaa lapsia luovuuteen. Kun lapsi saa tilaisuuden harjoittaa luovaa toimintaa ja kun häntä kannustetaan kehittämään omia taitojaan, voi lapsesta parhaimmillaan kehittyä jopa taitava taiteilija, joka ilahduttaa muita omilla teoksillaan. Andy Warhol on tästä oivallinen esimerkki. Jo lapsena Andyn kuvataideopettaja huomasi Andyn poikkeukselliset taidot ja hän saikin lapsuudessaan tutustua monenlaiseen taiteeseen ja kehittää omaa luovuuttaan. Seurauksena oli yksi taidehistorian huippunimistä. Vaikka lapsesta ei tulisikaan seuraavaa Andy Warholia, on kuitenkin monin tavoin tärkeää, että taide olisi osana ihmisen elämää edes jossakin muodossa läpi ihmisen elämän. Lapsuudessa saadut taide-elämykset luovat tälle tavoitteelle vankan pohjan!

Hyvät välineet innostavat lasta luovuuteen!

Lapselle kannattaa hankkia hyviä, ikätasoisia ja laadukkaita taidevälineitä, jotka innostavat häntä luovuuteen. Hyvät kynät, laadukkaat piirustuspaperit ja muut välineet tekevät töihin tarttumisesta helppoa ja innostavat lasta suunnittelemaan ja toteuttamaan esimerkiksi omia julisteita. Kun lapsen tekemiä töitä laitetaan näkyville paikoille kotona, lapsi huomaa, että hänen töitään arvostetaan ja saa uutta puhtia luoda jälleen jotakin aivan uutta. Näin positiivinen taiteen kierre on valmis.

Suosi lapsella taideharrastuksia

Erilaiset kodin ulkopuoliset taideharrastukset ovat lapselle erityisen antoisia ja tällaisia harrastuksia kannattaakin suosia. Esimerkiksi arkkitehtikoulu Arkki tarjoaa lapselle mielenkiintoisen tilaisuuden tutustua arkkitehtuurin saloihin ja monenlaiset taidekoulut auttavat lasta hiomaan piirustustaitojaan.

Vie lapsi rohkeasti taidenäyttelyihin ja -museoihin

Moni vanhempi pelkää turhaan, että museot ja taidenäyttelyt tuntuisivat lapsista tylsiltä paikoilta, joissa lapsi ei viihtyisi. Moni sellainen vanhempi, joka on uskaltautunut viemään lapsensa jo pienenä museoihin ja taidenäyttelyihin, on kuitenkin yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka innoissaan lapset näistä käynneistä usein ovat. Kun lapset tottuvat jo pieninä käymään tällaisissa paikoissa, tulee käynneistä luonnollinen osa lasten elämää.

Museoissa ja taidenäyttelyissä kannattaa tietysti aina käydä lasten ehdoilla. Välttämättä koko näyttelyä tai museota ei ole mielekästä kahlata läpi pienen lapsen kanssa, vaan kokoelmista kannattaa valita sellaiset, joiden olettaa kiinnostavan lasta kaikista eniten. Saatat yllättyä lapsen tekemistä nerokkaista havainnoista ja hyvistä kysymyksistä, joita taide kirvoittaa lapsen tekemään!