Julistekilpailu Messukeskus 100

Julisteiden suunnittelu on mielenkiintoista ja haastavaa puuhaa ja alan parhaimmisto mitteleekin mielellään taidoistaan toisten alan harrastajien kanssa. Eräs oivallinen esimerkki tästä on Messukeskus 100 -niminen julistekilpailu, joka järjestettiin Habitaren toimesta Messukeskuksen 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Kerromme tässä artikkelissa kilpailun sadosta ja siitä, millainen tausta Messukeskus 100 -kilpailulla on.

Kilpailun taustat

Messukeskus 100 järjestettiin 100-vuotiaan Messukeskuksen kunniaksi. Kilpailussa haastettiin julistesuunnittelijat luomaan upea messujuliste ja kilpailun sato olikin silmiä hivelevä. Tuomaristoraati valitsi voittajat. Tuomaristoon kuuluivat markkinointi- ja viestintäjohtajana Suomen Messuilla toimiva Maria Mroue, Habitaren luovana johtajana toimiva Laura Sarvilinna, Berry Creativen graafinen suunnittelija Timo Berry, Grafian toiminnanjohtaja Katri Soramäki ja Tsto:n graafinen suunnittelija Antti Uotila.

Kilpailun satoa

Messukeskus 100 -kilpailun sato on upeaa katseltavaa. Kilpailun voitti Ville Savimaan Juhla-niminen työ. Julisteen taustalta löytyy mielenkiintoinen tarina. Ville Savimaa kertoo yrittäneensä piirtää ihmisen, joka on vapautunut ja inspiroitunut. Hän kertoo, että pyrki piirtämään ihmishahmon, jonka muodot ja värit hehkuvat elämän erilaisia sävyjä. Tämän jälkeen hän kertoo piirtäneensä kaksi vapautunutta ja inspiroitunutta ihmistä ensimmäisen kaveriksi. Lopputulos on näyttävä ja mielenkiintoinen. Julisteen pohjaväri on keltainen. Juhlavuosi 100 esiintyy julisteessa punaisella värillä, samoin Messukeskuksen nimi. Muutoinkin julisteessa suositaan perus- ja välivärejä, mustaa ja valkoista. Voittojulisteen piirtänyt Ville Savimaa korostaa julisteellaan, että Messukeskuksen 100-vuotisjuhlavuosi on yhteinen juhla kaikille messuvieraille.

Kilpailun voittanut Juhla-niminen työ ei kuitenkaan ollut suinkaan ainoa työ, joka ansaitsee kiitosta, vaan kilpailu innoitti suunnittelijat luomaan upeaa julistetaidetta. Monet julisteet viestittävät 1920-luvun tapahtumista ja ovat nostaneet esiin monia tärkeitä vaiheita Messukeskuksen historiasta. Esimerkiksi Joonas Vähäkallion piirtämä Matka-niminen sinivalkoinen juliste on upea ja henkii suomalaista tunnelmaa. Joonas Vähäkallio kertoo työn suunnittelun aloittaessaan käyneensä lävitse Messukeskuksen pitkää ja monimuotoista historiaa. Hän kertoo julisteen koostuvan sellaisista muodoista, joiden inspiraatio lähtee Messukeskusrakennuksesta ja rakennuksen historiasta. Julisteessa on käytetty rakennuksen symbolisia muotoja, joista suunnittelija koosti suunnittelun alkuvaiheessa itselleen kartan. Suunnittelijan tavoitteena oli luoda unohtumaton alku unelmille ja julisteesta löytyvä alhaalta ylöspäin kulkeva tie kuvaa juuri tätä.