Andy Warholin julistenäyttely ihastutti Tampereella

Vuonna 2019 julisteiden ystäviä hemmoteltiin oikein kunnolla, kun maailman suurikokoisin Andy Warholin julisteita sisältävä näyttely oli esillä Tampere-talossa, talon Sorsapuistosalissa 18. kesäkuuta – 25. elokuuta. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin, mistä tässä kiehtovassa näyttelyssä oli kyse ja mikä oli sen parasta antia.

Näyttelyn antia

Andy Warhol Posters-näyttely pitää sisällään vuosina 1928-1987 eläneen Warhollin museolaatuisia ja kehystettyjä alkuperäisjulisteita. Julisteet ovat 60-80-luvuilta ja kaikkiaan niitä löytyy näyttelystä noin 120 kappaletta. Tämä näyttely tarjoaakin runsaasti nähtävää ja ihasteltavaa Andy Warholin ja julisteiden faneille. Julisteiden lisäksi näyttelystä löytyy kirjoja, äänitteitä, lehtiä, erilaisia keräilyesineitä ja Interview-nimisen lehden numeroita, jotka on julkaissut itse Andy Warhol. Hampurin taideteollisuusmuseo omistaa kokoelman.

Näyttelyn suunnittelu

Näyttelyn suunnittelusta vastasi Suomessa Taina Väisänen, joka työskentelee näyttelyarkkitehtina. Hänen aikaisempiin töihinsä lukeutuvat muun muassa Muumimuseo ja Kansallismuseon Barbie-näyttely. Andy Warhol-näyttelystä oli tavoitteena tehdä visuaalinen kokonaisuus, jossa kunnioitetaan taiteilijan teoksia. Moniaistillisuus, omaperäisyys ja musiikki olivat näyttelyn tärkeitä tukipilareita.

Millaista Andy Warholin julistetaide on?

Andy Warholin julistetaidetta on kuvattu provokatiiviseksi pop-taiteeksi. Tampere-talon ohjelmapäällikkönä työskentelevä Timo Suomi totesikin, että näyttelyn ajankohta oli juuri sopiva, sillä hänen mukaansa maailman ajauduttua myllerrykseen on vain hyvä, että suuria auktoriteetteja aletaan kyseenalaistaa. Warholia voidaan pitää pop-taiteen uranuurtajana. Lisäksi hän tuli tunnetuksi tyylistään, jossa populaarikulttuuri yhdistyi korkeakulttuuriin. Monin tavoin Andy Warholia voidaankin pitää julistetaiteen uranuurtajana, jolla oli omalaatuinen, massasta erottuva tyyli.

Taidekilpailu näyttelyn pohjalta

Andy Warholin julistenäyttelyn toivotaan toimivan inspiraation lähteenä myös muille kuvataiteilijoille. Tampere-talo onkin julkaisikin helmikuussa 2019 kotimaisille kuvataiteilijoille suunnatun taidekilpailun, jonka aiheena on Andy Warholin taideperintö nyky-Suomessa. Näyttelyn parhaat kilpailutyöt pääsivät esille Andy Warhol -näyttelyssä omana kokoelmanaan, joten tämä oli suomalaisille kuvataiteilijoille oivallinen tilaisuus saada omia töitään esille Andy Warholin jalanjäljissä.

Kilpailutyöt pääsivätkin kovaan seuraan, sillä monista Andy Warholin töistä on maksettu jopa kymmenien miljoonien eurojen verran, mikä on nostanut monet hänen työnsä nykytaiteen kalleimpien töiden joukkoon. Tämä omaperäinen taiteilija oli erityisen tuottelias ja hänen taiteensa ihastuttaa myös nykyajan taiteen ystäviä.