Andy Warhol -julistetaiteen uranuurtaja

Andy Warholia voidaan pitää monestakin syystä julistetaiteen todellisena uranuurtajana, jonka nimi ansaitsee ehdottomasti tulla mainituksi julistetaiteesta puhuttaessa. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut lähemmin Andy Warholiin ja hänen taiteeseensa.

Kuka oli Andy Warhol?

Andy Warholin kerrotaan kuvailleen itseään pinnalliseksi henkilöksi. Taidemaailma tuntee hänet monipuolisena taiteilijana, joka on tullut julisteidensa lisäksi tunnetuksi myös valokuvaajana, piirtäjänä, kuvataiteilijana ja elokuvantekijänä. Monen mielestä Andy Warhol kuuluu itseoikeutetusti pop-taiteen perustajahahmojen joukkoon. On hämmästyttävää, kuinka ajankohtaisilta taiteilijan työt edelleenkin tuntuvat, vaikka taiteilija menehtyikin jo vuonna 1987.

Andy Warholin oikea nimi oli Andrew Warhola. Hän syntyi 6.8. vuonna 1928 Pittsburghissa Yhdysvaltojen Pennsylvaniassa ja kuoli 22.2.1987 New Yorkissa. Warholin ura alkoi mainospiirtäjänä 50-luvulla.

Taiteilijan vanhemmat olivat ruteeneja, jotka olivat kotoisin kylästä, joka sijaitsee nyky-Slovakian rajalla. Vanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin 1910- ja 1920-luvuilla. Andy Warhol syntyi perheensä kolmanneksi pojaksi. Perheen elämää leimasi harras uskonnollisuus ja uskonto näkyikin Andyn koko elämässä.

Lapsena Andy oli usein sairaana, minkä vuoksi hän ehti tutustua monenlaiseen populaarikulttuuriin tavallista syvällisemmin. Hän olikin suuri sarjakuvien ja elokuvien kuluttaja jo lapsena. 9-vuotiaana Andy aloitti piirustusopinnot Carnegie-museon lauantaisin järjestämillä piirustustunneilla. Kouluvuosina Andyn kuvaamataidonopettaja huomasi pojan taidot ja omintakeisen tyylin.

Andy Warholin kuvataide

Andy Warholin eräs tunnetuimmista tavaramerkeistä oli tahraviivapiirrostekniikka. Warhol omaksui tekniikan teknillisessä korkeakoulussa 40-luvun loppupuolella. Tekniikassa piirretään ensin kuva paperille. Tämän jälkeen kuva käännetään ennen kuin sen väri ehtii kuivua vasten toista tyhjää paperia. Tällöin alkuperäisestä kuvasta syntyy toiselle paperille peilikuva, jonka tuhruisuus tekee kuvasta erityisen mielenkiintoisen. Warhol itse piti tuhruisista tahraviivoista ja hauraasta viivasta, sillä hänestä tuntui, että tahraviivapiirrostekniikkaa käyttämällä hän onnistui etäännyttämään itsensä teoksistaan. Eräs Warholin kuuluisimmista töistä on Marilyn Monroe -kasvokuva, jonka taiteilija valmisti Niagara-elokuvan mainoskuvan pohjalta.

Warholin tavoitteena olikin etäännyttää itsensä omasta taiteestaan. Hän ikään kuin pyrki automatisoimaan itsensä taiteen välineeksi ja oli kuin kone, joka tuotti taidetta. Vuodesta 1963 lähtien hänen julkinen imagonsa korostikin robottimaista tunteettomuutta. Yksityisesti taiteilijaa kuitenkin pidettiin herkkähermoisena ja ajatteluun taipuvaisena henkilönä eli hänen yksityinen ja julkinen imagonsa olivat osittain ristiriitaiset.